Ötödik és hatodik betegség

Létrehozva 07.08.2024
Nem érzi jól magát a gyermeke és magas láza van? Lehet, hogy ez az ötödik, hatodik vagy hetedik betegség tünete. Hogy még nem hallott ezekről a betegségekről? Különösen minden anyukának érdemes odafigyelnie, mert ezek a betegségek főleg a kisgyermekeket érintik, hasonló lefolyásúak, fertőzőek, nagyon ragályosak és levegőben terjednek.

Miért éppen ötödik, hatodik betegség?

 

Ezeknek a betegségeknek a nevei a 20. század elejéről származnak, amikor a hat leggyakoribb fertőző exantémás betegség osztályozását végezték. Az első gyermekbetegség akkor a kanyaró volt, a második a skarlát, a harmadik a rubeola stb. Ma már ez nem érvényes, a betegségek más gyakorisággal fordulnak elő, mint a múltban, és sok más betegség is megjelent. A betegségek elnevezése azonban máig megmaradt.

 

Ötödik betegség

 

Az ötödik betegség az utóbbi években az egyik leggyakoribb gyermekkori kiütéses betegség. Az ötödik betegség (vagy erythema infectiosum) fertőző vírusos betegség, amelyet a Parvovirus B19 okoz.

 

Ötödik betegség tünetei

 

Az ötödik betegség általános vírusfertőzésre hasonlíthat, fáradtság, ízületi fájdalom és láz tüneteivel. Az eltérés az, hogy körülbelül 5-7 nap elteltével kiütés jelenik meg. Először általában az arcon jelentkezik, majd terjed a törzsre, és általában a lábakon végződik. A betegség az arcpírral kezdődik, leginkább az orron és az arcokon. Tipikus tünet a szájak körüli fehéredés pillangó alakban. Ezután nagy, szabálytalan kiütés jelenik meg a törzsön, végtagokon és a fenéken. A kiütés 2-4 nap múlva halványul és lassan eltűnik.

 

Az ötödik betegség cseppfertőzéssel, azaz a légutakból levegőben terjed, és gyakoribb a gyermekeknél, mint a felnőtteknél. Felnőttek és gyermekek esetében sem veszélyes, és magától elmúlik egy héten belül. Csak a terhes nőknek kell figyelniük. Felnőtteknél a betegség teljesen tünetmentes is lehet, vagy az egyetlen tünet az ízületi fájdalom, amely 5-14 napig tarthat.

 

Gyermekkori ötödik betegség – lappangási idő

 

A fertőzés általában télen és tavasszal történik, és leggyakrabban az óvodás és iskolás korú gyermekeket érinti. A lappangási idő egy-három hét, és nagyon gyorsan terjed a gyermekcsoportokban. A fertőzöttek a legfertőzőbbek a fertőzés elején, amikor a kiütés megjelenik, a fertőzés már minimális. A gyermekeknél a kiütést főleg a stressz, a testmozgás, a nap és a meleg aktiválhatja. A betegség gyakran észrevétlenül jelentkezik, és egyes esetekben a tünetek nagyon kicsik lehetnek, de ezek a gyermekek is fertőzőek.

 

Ötödik betegség terhesség alatt

 

A cseppfertőzés mellett a betegség a placentán keresztül is terjed, és veszélyeztetheti a magzatot. A vírus elérheti a magzatot, és vérszegénységet okozhat, ami végzetes lehet. További komplikációk közé tartozik a folyadék felhalmozódása a magzat szöveteiben, ami a magzat májának károsodásából és elégtelenségéből ered. Egyes esetekben az ötödik betegség következtében a magzat elhalhat. Szerencsére a magzati fertőzés valószínűsége alacsony, a statisztikák szerint a vírus által megtámadott magzatok aránya 5-8%. Ha egy nő élete során nem esett át az ötödik gyermekkori betegségen, lehet, hogy nem fertőződik meg, vagy ha mégis, a vírus nem éri el a magzatot.

 

Mit tegyünk, ha egy terhes nő kapcsolatba kerül az ötödik betegséggel?

 

Több mint a nők fele átesett ezen a betegségen gyermekkorában, és ezért immunis az ötödik betegség ellen. Ha a terhes nőnek nincs védő antitestje, amely megvédené őt a betegségtől, óvatosnak kell lennie, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát. A terhes nőtől vérmintát lehet venni az antitestek szintjének ellenőrzésére. Ha a vérminta akut fertőzést igazol, az orvosok gyakrabban ellenőrzik a magzatot ultrahanggal körülbelül 10 hétig, figyelve a magzat betegségének esetleges tüneteit. Ha a betegség megjelenik, a köldökzsinórból vérmintát vesznek. A legtöbb esetben a magzat vérszegénysége magától javul, és a magzatot csak figyelik. Ha a magzat súlyos vérszegénységben szenved, köld ökzsinóron keresztüli vérátömlesztéssel kezelhető.

 

Ötödik betegség felnőtteknél

 

Felnőtteknél az arckiütés nem mindig jelenik meg. A kiütés helyett az étvágytalanság, a kéz, a térd és a boka ízületeinek fájdalma a tünet. Lehetséges szövődmény a kéz kis ízületeinek gyulladása (vagy ízületi gyulladás). A vírus megtámadhatja a vérképző sejteket is, ami a vörösvérsejtek átmeneti csökkenéséhez vezethet. Ez az állapot különösen veszélyes lehet a vérképzési zavarban szenvedők számára.

 

Hatodik betegség

 

A hatodik gyermekkori betegséget gyakran összekeverik az ötödik betegséggel, és az anyukák gyakran maguk sem tudják, hogy gyermekük melyik betegségen esett át. A hatodik betegség (vagy exanthema subitum, más néven roseola infantum) szintén vírusos eredetű, de ez a betegség elsősorban a csecsemő- és kisgyermekkorú gyermekeket érinti. Valószínű, hogy először a csecsemőnél találkozik a hatodik betegséggel, és óvodás korban az ötödik betegséggel.

 

Hatodik betegség tünetei

 

A hatodik betegség általában magas lázzal (39-40 °C) kezdődik, amely 3-6 napig tarthat, majd a láz megszűnik, és apró, világospiros kiütés jelenik meg. A kiütés leggyakrabban a törzsön és a végtagok felső részein jelenik meg. Az ötödik betegséggel ellentétben a kiütés nem jelenik meg az arcon, és nagyon gyorsan eltűnik, általában két napon belül. Egyes gyermekeknél megfázásszerű tünetek is jelentkezhetnek, például torokfájás, orrfolyás, köhögés vagy garatgyulladás. A hatodik betegség esetén a magas lázzal összefüggésben lázgörcsök kockázata áll fenn. A magas lázat fájdalomcsillapítókkal kell csökkenteni, és elegendő folyadékot kell fogyasztani.

 

Gyermekkori hatodik betegség – lappangási idő

 

A lappangási idő általában 5-12 nap. A fertőzöttek már a betegség tüneteinek megjelenése előtt fertőzőek, és fertőzőképességük a kiütés megszűnésével véget ér. Mivel ez fertőző betegség, amely levegőben terjed, kerülje a látogatásokat és különösen a gyermekcsoportokat a betegség ideje alatt.

 

Hatodik betegség terhesség alatt

 

Ha a terhes nő nem esett át a hatodik betegségen gyermekkorában, és így nincs ellenanyag, elkaphatja ezt a betegséget. Az ötödik betegséggel ellentétben azonban a fertőzés nem jelent veszélyt sem a nőre, sem a magzatra. Probléma csak tartós magas láz esetén fordulhat elő. Ha terhes, jobb, ha fertőzés esetén konzultál orvosával vagy nőgyógyászával, aki megfelelő kezelést javasol.

 

A hatodik betegség lefolyása felnőtteknél

 

A hatodik betegség elsősorban a 3 év alatti gyermekeket érinti, de nem ritka, hogy felnőttek is megfertőződnek. A kezdeti tünetek megegyeznek a gyermekekével: magas láz, amely később eltűnik, és kiütés jelenik meg. Az emberek fáradtnak érzik magukat, és az egyetlen megfelelő kezelés az ágynyugalom, a folyadékpótlás és a vitaminbevitel.

 

Az ötödik és hatodik betegség ajánlott kezelése

 

Az ötödik és hatodik betegség az enyhe influenzaszerű betegségek közé tartozik, a kiütéstől eltekintve. Egyes esetekben az említett tüneteken kívül nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás vagy hasmenés is előfordulhat. Az ötödik és hatodik betegség sem a felnőttek, sem a gyermekek számára nem veszélyes, és kezelés nélkül magától elmúlik. Csak az alacsony immunitású emberek, a krónikus vérszegénységben szenvedők, az onkológiai betegek és a terhes nők számára jelent veszélyt. Magas láz esetén elegendő folyadékot inni, és paracetamolt vagy ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapítókat szedni. Ha a viszkető kiütés zavarja a gyermekeket, használjon viszketés elleni gyógyszereket. Az ágynyugalom, az elegendő alvás, a folyadékbevitel és a vitaminok szedése is ajánlott.

 

Mekkora az ismételt ötödik és hatodik gyermekbetegség kockázata?

 

Az ötödik és hatodik gyermekbetegség, hasonlóan például a bárányhimlőhöz, hosszú távú immunitást hagy maga után. Az antitestek egész életükben megmaradnak az emberi szervezetben, ezért az ember általában csak egyszer életében betegszik meg.

 

Milyen az ötödik és hatodik betegség megelőzése?

 

Jelenleg nincs vakcina ezek ellen a betegségek ellen. Az egyetlen megelőzés az egészséges életmód, elegendő alvás és mozgás.

 

Az ötödik és hatodik betegség mellett találkozhat a hetedik betegség nevével is.

 

Hetedik betegség, más néven kéz-láb-száj szindróma

 

Ez a betegség csak a múlt század 90-es éveiben jelent meg először, ezért anyáink és nagymamáink nem emlékeznek erre a betegségre. A hetedik gyermekkori betegség leggyakrabban az ötéves kor alatti gyermekeket érinti, de felnőttek is megfertőződhetnek. Ez egy vírusos, nagyon fertőző betegség, amelyet a Coxsackie A16 vírus okoz, és amely leginkább a 10 év alatti gyermekeket érinti.

 

A hetedik betegség tünetei és lappangási ideje

 

A betegség elején a megfázáshoz hasonló tünetek jelentkeznek, például fáradtság, étvágytalanság, torokfájás és enyhe láz. Néhány nap múlva azonban kiütés jelenik meg a száj körül, a tenyéren és a talpon, innen a kéz-láb-száj név. A kiütés általában viszket, és néha fájdalmas lehet. A hetedik betegség nagyon fertőző, de ugyanakkor nem súlyos gyermekkori betegség, amely 10 napon belül magától elmúlik. A lappangási idő 3-6 nap. A hetedik betegség általában helyi járványokat okoz a gyermekcsoportokban.

 

A hetedik betegség kezelése

 

Az ötödik és hatodik betegséghez hasonlóan csak a pihenés, a folyadékbevitel és a vitaminok segítenek.

 

Hetedik betegség terhesség alatt

 

A hetedik betegség kockázatot jelenthet a terhes nők számára, különösen a terhesség első trimeszterében. Bonyolult esetekben vetélést vagy magzatkárosodást okozhat. Ha kapcsolatba került ezzel a betegséggel, konzultáljon kezelőorvosával.

 

A hetedik betegség megelőzése

 

Sajnos még a hetedik betegség sem garantálja, hogy nem betegszik meg újra. A szervezet csak a betegség kiváltó okával szemben képes ellenanyagot termelni, egy más ik szerotípussal szemben nem. Ezért, mint az ötödik, hatodik és hetedik betegség esetében, az egyetlen megelőzés az egészséges életmód, elegendő mozgás és alvás.

Mimulo
Váš prodejce zboží pro miminky a maminky