Hogyan kezeljük a felfúvódást a gyerekeknél?

Létrehozva 01.10.2021
A gyerek szeleket határozottan nem szabad alábecsülni. Majdnem minden csecsemő küszködik vele, és természetesen a szülők is. Igen, amint a csecsemőket elkezdi gyötörni a puffadás, egész éjjelt át virrasztja majd velük és nem segít majd az anyai gyengéd ölelő kar sem. Így a következő napot sem lesz könnyű átvészelni, Ön álmos és fáradt lesz, de kisbabája csak úgy nem hagyja abba a sírást. A kólika talán a legrosszabb, ami gyötörhet egy újszülöttet, talán rosszabb, mint a fogak növekedése. Mit tehetünk ellene? Lehetséges egyáltalán tenni ellene valamit? Jöhetnek még nyugodt éjszakák?

Létezik néhány jó tipp, de először fel kell ismernünk, hogy mi is okozza valójában a puffadást. Többnyire akkor keletkezik a hasfájás, ha szoptatás vagy etetés után nem büfiztessük a babát, így a levegő az emésztőrendszerben marad. Néha az anya táplálkozása is lehet az oka. Az első három hónapban fontos, hogy a szoptató anya kihagyja az étrendjéből azokat az ételeket, amelyek puffadást okoznak. Ez például a friss péksütemény, karalábé, karfiol, káposzta, retek, hüvelyesek stb. De azért van egy két lehetőség, ami segítséget nyújt. Melyek azok?

Hasmasszás

Tegyünk egy kis bébiolajat kezünkre és masszírozzuk a baba pocakját körkörös mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányba. Így hatékonyan felszabadíthatja a nem kívánt gázokat a belekből, amelyek a puffadást és a hasfájást okozzák.

Meleg borogatás

Már a nagyszüleink is használták a meleg borogatást. Ők felmelegített pelenkát raktak a pocakunkra. És működött. Próbálja felmelegíteni a pelenkát a radiátoron vagy vasalóval és helyezze a baba csupasz pocakjára. A melegtől a gázok felszabadulnak. A pocakot melegíthetjük egy magokkal teli párnával is, elég felmelegíteni a mikrohullámú sütőben. Hasonlóan hat a meleg fürdő is. Tegye a melegebb vízzel teli szivacsot a baba pocakjára és fokozatosan melegítse.

Hőmérő

Jó segítőeszköz lehet a hőmérő is. Óvatosan helyezze a baba végbélnyílásába, így megkönnyíti a gázok kieresztését. Esetleg a gyógyszertárban megvásárolható az úgynevezett szélcső, ami egy puha gumi anyagú üreges cső, ami úgy szint felszabadítja a gázokat.

Torna

A napi edzés is hatékony lehet. Támassza háttal a babát az ön törzséhez és a lábacskáit nyomja a pocakja felé aztán egyenesítse ki. Ezek a mozdulatok megkönnyítik a gázok kieresztését. Nyugodtan ebben a pózban tarthatja a csecsemőt egy picit, átölelve, úgy hogy a lábai be vannak hajlítva a pocakja felé.

Ringatás

Ringatás vagy hintáztatás úgyszintén segítheti a gázok távozását. Próbálja ráfektetni hassal lefelé a babát a karjára és gyengéden ringassa, hintáztassa.

Teák, gyógynövények, cseppek

Sok anyuka dicséri a gyógynövényeket. Nincs jobb a természet csodáitól. Puffadás esetében nagy segítség a fenikeles tea vagy a köménymag. Ezeket a teákat ihatja az anya is egyaránt. Ha már semmi sem segít, ami előfordulhat, ugyanis minden emésztőrendszer más, és különféle erősségű kólika létezik, segítségükre lehetnek a gyógyszertárban kapható cseppek is. Elég ha 5 cseppet csepegtet egy kiskanálra és beadja a csecsemőnek szoptatás előtt, vagy hozzá adja a tápszerhez

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.